Zo eenvoudig reageert een kind op ongeschminkte Pieten

Als volgende week de Sinterklaasgekte losbarst, dan kan je maar beter je verhaal klaar hebben. Gekleurde pieten, witte pieten, zwarte pieten? Waar komen die allemaal vandaan? Waarom heeft die witte (ongeschminkte) Piet wel Zwarte Pieten kleren aan? Een verhaal dat je dan ook maar moet staven aan wat er op school wordt verteld en wat het Sinterklaasjournaal weer meldt. Het is lastig om als ouder alles bij te houden. Maar moet dat wel? Ik vroeg het me vandaag af.

Zo reageert Eva op de nieuwe ongeschminkte Pieten van Nickelodeon

Ik liet Eva een foto van de nieuwe Pieten van Nickelodeon zien. Vind je haar reactie gek? Ik niet. Je ziet duidelijk dat het haar eigenlijk geen moer uitmaakt, want het zijn pieten. Al zijn ze dan niet allemaal zwart. Eentje heeft er zelfs dezelfde bruine kleur als ik.

Je ziet wel dat ik er teveel mee bezig ben. Ik vraag zelfs ‘Waarom zijn ze niet zwart’? Dat zijn dus duidelijk geen vragen die je aan je kind moet stellen. Kinderen maken hun eigen verhaal wel. Kinderen zijn flexibel en zoals je ziet, amper bezig met kleur. Ze zien gewoon hun Piet!

Waarom zijn de Pieten niet zwart?

Natuurlijk heb ik mijn verhaal wel klaar. Pieten worden zwart door het roetsjen door de schoorsteen. Veel huizen hebben geen schoorsteen meer en dus zijn niet alle pieten zwart. En de pieten die blauw zijn? Die hebben teveel blauwe bessen gegeten (net zoals Sjakie en de chocoladefabriek). Ik ben benieuwd of ik mijn verhaal moet vertellen aan Eva of dat ze het gewoon accepteert, zoals ze het fantastisch vond dat Opa Piet vorig jaar ook Sinterklaas werd.

Wat denk jij? Maken we het onszelf en de kinderen te moeilijk?

coverfoto NICKELODEON

 

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

14 Comments

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: