Wij kozen pas ná de bevalling een naam uit

Wij kozen pas ná de bevalling een naam uit

X

Deze week werden weer de populairste kindernamen van 2014 bekend gemaakt door de SVB. Zoals ieder jaar staat Eva in het lijstje (gestegen van plek 11 naar plek 9), maar ik was vooral benieuwd naar waar Liza stond. Ik denk dat iedereen die dit jaar bevallen is dat wel wilt weten. Is de naam die jij hebt gekozen populair, heel populair of komt het juist weinig voor?

De meisjesnaam Liza is 79 keer gegeven en staat op de gedeelde 182e plaats.

Vroeger zei ik altijd dat ik graag twee jongens wilde hebben en dat ik ze dan Jasper en Jeroen zou noemen. Leek me fantastisch. Floris gooide al snel roet in het eten en zei dat hij dat dus niks vond.
Een meisje wilde ik Anna of Emma noemen, mooi en koninklijk. Wat Floris daarvan dacht of denkt weet ik eigenlijk niet. Maar ik werd zwanger van de eerste en Anna en Emma waren geen namen meer voor mij destijds. Ik verzon bij tien weken zwangerschap 2 meisjesnamen en Eva werd het (de andere naam werd niet goedgekeurd). Geen twijfel meer. Voor de jongensnaam waren we er ook snel uit en klaar.

Bij de tweede zwangerschap ging het allemaal niet zo gemakkelijk. Ten eerste waren we erg in shock dat er weer een baby kwam en eenmaal gewend wist ik het gewoon niet. Van geen enkele naam werd ik warm of koud. Floris bemoeide zich er al helemaal niet mee. Onze afspraak is zo’n beetje dat ik de naam verzin en hij zijn goedkeuring eraan geeft. Ik had gewoon geen enkele naam.

Ik wist niet of we een jongen of een meisje kregen, dus misschien maakte ik me wel druk om een meisjesnaam (de jongensnaam hadden we nog) terwijl ik een jongen in mijn buik droeg. Het heeft me heel wat uren, nachten en dagen gekost om een naam te verzinnen en puntje bij paaltje? Toen ik de auto mijn weeën aan het wegpuffen was, hadden we nog steeds geen naam. “In mijn telefoon bij Notities zit een shortlist. Als we dan toch een meisje krijgen, dan moet je maar kijken of daar wat tussenzit.” Tijdens de bevalling liet ik het de verloskundige nogmaals weten en daarmee was de kous voor even af.

Met een laatste zucht, kreun en steun kwam er twee uur na de eerste echte wee, een kindje uit me. Wat was ik blij dat het voorbij was (het deed namelijk verrekte pijn) en na de eerste geluidjes kreeg ik mijn kindje bij me. Nog steeds wisten we niet welk geslacht het had. Eerlijk, we waren daar ook absoluut niet mee bezig. Het was goed gegaan en dat is dan het grootste geluk.

Als ik echter terugdenk aan het moment dat ze me liet zien wat het geslacht was (overigens best suf dat je dan naar de billen van je kind zit te gluren), kan ik alleen maar met een lachen. Ik keek en zag billen. Het besef dat ik moest kijken of het een jongen of een meisje was, dat had ik niet echt. “En, zie je wat het is?”
Ik dacht nog, ik heb toch nog nooit een babyjongen gezien. Al snel zag ik natuurlijk dat het meisje was. Een meisje! Een meisje. Ik! Gewoon twee meiden! Ik had zo niet verwacht dat ik zo ontzettend blij zou zijn met nog een meisje. Dat was misschien nog wel de grootste verrassing! hahaha

“En de naam?”
Huh, een naam hebben we niet.
“Maar wat vind je mooi? Wat vind je bij haar passen?”

Rot op, ik heb dat kindje amper van dichtbij bekeken. Je trekt aan mijn tepel zodat ze kan drinken en ik moet over een naam beslissen. No Way dat dit zo moet gaan.

Na een minuut getrek aan ons over een naam lieten ze ons met rust. Het armbandje kreeg geen voornaam, maar er werd ‘♀ van den Hoeven’ op geschreven.
Een tijdje later waren we van de eerste schrik bekomen en had onze nieuwe dochter de check-ups gehad. Dat was het moment dat Floris mijn telefoon erbij pakte, zoals ik die ochtend in de auto tegen hem had gezegd. Hij bekeek de shortlist en na een minuut, misschien wat langer, zei hij: “Wat vind je van Lisa? Alleen dan met een Z?” Laten we eerlijk zijn, als Floris iets verzint voor zijn nieuwe babymeisje dan ben ik al snel geneigd om gelijk ja te zeggen. Ik liet het echter even bezinken. Een seconde. En toen zei ik volmondig ja, ze heet Liza. Want niks mooiers dan Eva en Liza bij elkaar.

Liza van den Hoeven.

Mooi, het klopt.

 

liza3

Wanneer koos jij de naam van je kindje?