Negen jaar oud en met school op vakantie?

skilager

Deze week is het Skilager. De kinderen vanaf de derde klas gaan op skivakantie met elkaar, met school. Ja. Kinderen van 9 jaar oud die 5 dagen lang gaan skiën en ‘s middags zichzelf mogen vermaken. Fantastisch voor ze. Ik vind het echter nogal wat en ik ben blij dat ik hier pas over 4 jaar mee te maken krijg.

In Nederland mogen kinderen vaak met 9 pas alleen naar school lopen. In Zwitserland gaan ze gewoon met 9 zonder ouders en met school op vakantie. Jeetje. Wat een verschil hè. Ik vraag me toch af hoe Eva over 4 jaar is. Gelukkig hebben we nog even de tijd om haar te leren skiën en nog zelfstandiger te laten worden… Help! Ach ja. Over vier jaar komt het vast goed. Met dat alleen naar en van school lopen is het uiteindelijk ook goed gekomen.

Wat doen de andere kinderen tijdens skilager?

Ze gaan gewoon naar school, maar het is een feestweek. Sonderwoche noemen ze het. De kleuterklassen en klas 1 en 2 doen deze hele week met elkaar activiteiten. Zo zullen ze gaan bouwen, gymmen, knutselen en gaan ze schaatsen. Ook krijgen ze dagelijks gezamenlijk een verhaal te zien en te horen en krijgen ze op vrijdag ontbijt op school. Het wordt vast een hele toffe week voor ze! 

En ik denk nog maar niet na over hoe ik me over vier jaar voel 😉 Iets met loslaten enzo.

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

11 Comments

 • roryblokzijl

  1 maart 2016 at 10:40

  Whut ?!? Zo, dat is nogal wat. Daar moet ik inderdaad ook niet aan denken hoor. Ik denk serieus dat ik mijzelf binnen zou frummelen als ‘hulpmoeder’ ofzo. Loslaten. Ik heb er ook moeite mee. Maar met 9 jaar alleen met school op vakantie. Dat vind ik nogal wat.

  Beantwoorden
  • Marlieke

   1 maart 2016 at 20:00

   Haha ik heb er nog eentje thuis dus als hulpmoeder gaat niet, weet niet eens of er überhaupt wel andere moeders meegaan. Klassen zijn niet zo groot (10-15), dus wellicht ook alleen de juffen.

   Beantwoorden
 • Farah

  1 maart 2016 at 16:58

  Via facebook ben ik op je blog terecht gekomen. Lijkt me wel erg moeilijk hoor om je negen jarig kindje alleen op (ski)vakantie te laten gaan. Zelf woon ik in Marokko en begrijp natuurlijk als geen ander dat je soms wel eens hele andere dingen tegenkomt dan wat we in NL gewend waren. Voor NLse begrippen is het natuurlijk onvoorstelbaar, maar het kan natuurlijk zo zijn dat ze in Zwitserland er naar toe leven en een kind op negen jarig leeftijd al erg zelfstandig is en dat de school voor goede begeleiding zorgt. Ik zou niet in je schoenen willen staan, gelukkig duurt het nog wel even voor je deze beslissing moet nemen!

  Beantwoorden
  • Marlieke

   1 maart 2016 at 19:59

   Precies dat doen ze Farah, alles om ze zo zelfstandig mogelijk te krijgen! Waar ik vooral me zo over verbaas is deze kleine cultuurverschillen tussen landen die ogenschijnlijk niet veel verschillen.

   Beantwoorden
 • irisdonkersloot

  1 maart 2016 at 19:54

  Dat is toch te vet, cool, gaaf?!?! Ik ging met 6 jaar al op turnkamp zonder papa en mama. Dat was maar 3 dagen, want vanaf 8 jaar mocht je pas een week, haha! Ik genoot altijd met volle teugen. Houd dat vooral in je achterhoofd, je kind geniet daar zo enorm van. En er zijn genoeg juffen die op ze letten daar hoor!

  Beantwoorden
 • Karlien

  3 maart 2016 at 14:57

  Wat leuk jouw site. Ik woonde ooit een jaar in Zwitserland en mis het nog steeds. Ben nog steeds verwonderd over dat de landen zo dicht bij elkaar liggen, veel overeenkomsten hebben maar dat sommige dingen ook zo anders zijn. Zoals dit Skilager.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: