Banaan in de pauze? Liever niet!

Deze week heeft Eva haar eerste schoolweek. We leren er een hoop van. Eva leert vooral ZwitserDuits, wat haar zelf verbaasd hoe goed ze het kan verstaan. Ik leer vooral plannen. Maar we leren ook nog andere dingen. Zoals de Znüni gewoontes in het Zwitserse. Znüni is pauze/ochtend snack (het negen-uurtje). Natuurlijk mogen de kinderen geen snoep eten in de pauze. Chips en chocola is ook uit den boze. Tot zover klinkt het mij nog normaal in de oren…

Wat eten de Zwitsers in de ochtendpauze?

Ontbijt zoals wij dat in Nederland kennen, is hier heel anders. Hier ontbijten ze met muesli, yoghurt, en dat soort dingen. Waar wij in Nederland vaak hameren op een goed en stevig ontbijt, hameren ze hier op een goede ochtendsnack. Die ochtendsnack zit wat tussen ontbijt en fruittijd in. Dus wanneer je geen goede ontbijter bent, dan eet je tijdens Znüni een broodje. Voorop staat dat Znüni gezond is en je door de ochtend heen helpt.

Banaan mag niet!

Ik gaf Eva de eerste dag een banaan mee. Omdat we erbij waren toen ze hun snack mochten eten, kreeg ik van de buurvrouw welteverstaan dat ik de volgende keer dus echt geen banaan mee mag geven. “Wat geen banaan?” Wat is er nou gezonder en energierijker dan een banaan? Nou het mag niet hier in Zwitserland. Banaan is te zoet. Banaan is het enige fruit dat ze niet mee naar school mogen nemen omdat het echt heel slecht voor de tanden is. Echt heel slecht. Dat bevestigde de juf even later ook. Je kind een banaan geven is misschien wel net zo erg als je kind nooit tanden laten poetsen. Wat? Ook het internet in Zwitserland is daar sterk in: banaan is niet goed voor de tanden van een kind. Er zitten hele slechte suikers in.  Oké oké… Er zijn genoeg alternatieven.

Popcorn mag dan weer wel

Een blik in de Znüni-trommeltjes van de andere kindjes leert mij wat ze hier krijgen. Hier krijgen ze nootjes, groente, koekjes (tucjes!!), rijstewafels, brood, fruit en popcorn (!!) mee naar school. Weer zo’n lekker cultuurverschil. Hoezo zou je ‘s ochtends al nootjes eten en wat dacht je van popcorn! Dat is toch gek? Dat is net zo gek als cola drinken ‘s ochtends. Dat hoort ook niet, vind ik. En dat doen ze hier eigenlijk ook allemaal.

Ik vraag me nu af, wat geven jullie de kinderen voor in de ochtendpauze en is banaan eigenlijk ook not-done?

 

Filed under Eten en drinken, Ontdek Zwitserland
Tagged ,
[prisna-google-website-translator]
%d bloggers liken dit: