Alleen naar school. Nu al?

Eva zit in de tweede week van school en nu al haalt het gros van de ouders hun kroost niet meer op van school. “Ze weten nu hoe ze moeten lopen, ze kunnen het zelf. Zolang ze maar nooit alleen lopen.” Misschien heb ik niet zo’n makkelijk kind, misschien ligt het aan mij, misschien aan de andere cultuur. Maar waarom moet ze nu al ‘alleen’ 1,5 kilometer bergafwaarts lopen?

Deze week brengen we om beurten de kinderen naar school. Dat gaat best, mijn dochter is de enige die drama maakt (ze wil altijd haantje de voorste zijn en dat willen anderen ook). Terug is natuurlijk makkelijker. Er is geen tijdsdruk. Ze kunnen rustig naar een slakje kijken, koeien aaien of appels plukken. Ze hebben tenslotte de middag vrij. Het is alleen 1,5 kilometer. Dat is 1,5 kilometer naast een drukke weg. 1,5 kilometer vol met potentiële gevaren.

Loslaten

Heb ik misschien moeite om haar los te laten? Vertrouw ik haar tot dusver nog te weinig dat het goed gaat? Of vind ik het gewoonweg te vroeg om in een relatief onbekend land/dorp, met kinderen die bijna allemaal broers en zussen hebben die op de kleinere broer/zus letten, haar alleen te laten lopen.

In Nederland laten we toch zeker in de kleuterklas de kinderen niet alleen naar school lopen? Waarom zou ik dat nu dan wel doen. Ik weet het allemaal nog niet en het erge is, Eva ook niet. Daarom vraag ik haar ‘s ochtends maar wat ze wilt en zolang ze nog opgehaald wilt worden, dan haal ik haar lekker op.

Ik geloof erin dat wanneer zij er vertrouwen in heeft, ik dat ook heb en tot die tijd sta ik altijd tot haar beschikking om haar op te halen. Ze is eindelijk op de kleuterschool, maar hoeft nou ook niet meteen zo losgelaten te worden.

shool

Tot welk schooljaar stonden jullie op het schoolplein?

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

16 Comments

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: