Alleen naar school. Nu al?

Eva zit in de tweede week van school en nu al haalt het gros van de ouders hun kroost niet meer op van school. “Ze weten nu hoe ze moeten lopen, ze kunnen het zelf. Zolang ze maar nooit alleen lopen.” Misschien heb ik niet zo’n makkelijk kind, misschien ligt het aan mij, misschien aan de andere cultuur. Maar waarom moet ze nu al ‘alleen’ 1,5 kilometer bergafwaarts lopen?

Deze week brengen we om beurten de kinderen naar school. Dat gaat best, mijn dochter is de enige die drama maakt (ze wil altijd haantje de voorste zijn en dat willen anderen ook). Terug is natuurlijk makkelijker. Er is geen tijdsdruk. Ze kunnen rustig naar een slakje kijken, koeien aaien of appels plukken. Ze hebben tenslotte de middag vrij. Het is alleen 1,5 kilometer. Dat is 1,5 kilometer naast een drukke weg. 1,5 kilometer vol met potentiële gevaren.

Loslaten

Heb ik misschien moeite om haar los te laten? Vertrouw ik haar tot dusver nog te weinig dat het goed gaat? Of vind ik het gewoonweg te vroeg om in een relatief onbekend land/dorp, met kinderen die bijna allemaal broers en zussen hebben die op de kleinere broer/zus letten, haar alleen te laten lopen.

In Nederland laten we toch zeker in de kleuterklas de kinderen niet alleen naar school lopen? Waarom zou ik dat nu dan wel doen. Ik weet het allemaal nog niet en het erge is, Eva ook niet. Daarom vraag ik haar ‘s ochtends maar wat ze wilt en zolang ze nog opgehaald wilt worden, dan haal ik haar lekker op.

Ik geloof erin dat wanneer zij er vertrouwen in heeft, ik dat ook heb en tot die tijd sta ik altijd tot haar beschikking om haar op te halen. Ze is eindelijk op de kleuterschool, maar hoeft nou ook niet meteen zo losgelaten te worden.

shool

Tot welk schooljaar stonden jullie op het schoolplein?

16 Comments

 • Dagmar
  18 augustus 2015 at 14:13 — Reply

  Ik las toevallig laatst dat in Nederland de kinderen gemiddeld als ze negen zijn alleen naar school gaan, lopend of op de fiets in het verkeer. Mijn oudste is 4,5 maar ondanks dat de school niet heel ver weg is zullen we haar nog jaren brengen en halen.

  • Marlieke (Author)
   19 augustus 2015 at 15:35 — Reply

   Negen jaar is ook wel een goede leeftijd 😉

 • 18 augustus 2015 at 15:11 — Reply

  Wij wonen hier vlak bij school, jongens zijn nu 7 en 5, maar ik loop gewoon nog mee hoor en ik haal ze ook elke dag gewoon weer op. Stukje wegoversteken, maar ook zeker een stukje gezelligheid. Voorlopig blijf ik dit gewoon doen hoor 🙂

  • Marlieke (Author)
   19 augustus 2015 at 15:35 — Reply

   Die gezelligheid ga ik ook wel missen. Maar om nou een klim te maken (met liza nog even wat pittiger) alleen maar voor de gezelligheid 🙂

 • 18 augustus 2015 at 17:52 — Reply

  Ik heb besloten dat ze vanaf groep 3 zelf mag als ze wil. Ze hoeft hier 700 meter te fietsen over 1 rechte weg zonder auto’s. Moet kunnen.

  • Marlieke (Author)
   19 augustus 2015 at 15:34 — Reply

   Dat vind ik ook. Zolang het maar veilig is.

 • 18 augustus 2015 at 18:42 — Reply

  Ik ben een regelrechte ramp! De school is zo`n 600 meter verderop en we gaan nog steeds mee naar school. De meeste moeders laten hier hun kind vanaf groep 3 alleen gaan. Ik ben echt blij dat de jongste nog in groep 2 zit zodat ik nog mee ‘moet’ en op die manier de oudste ( gaat naar groep 5 ) een beetje in de gaten kan houden. Hij gaat overigens wel alleen op de fiets, maar fietst dan een stukje voor me uit, dus ik zie hem wel. Ik weet niet of ik mijn dochter volgend jaar al alleen durf te laten gaan. Dit jaar is er in elk geval 1 van ons twee ( papa of ik ) nog op school. 🙂

  • Marlieke (Author)
   19 augustus 2015 at 15:33 — Reply

   Hahaha! Je bent gewoon een heerlijk bezorgde moeder. Wat dat betreft is het hier wel anders 🙂

 • 18 augustus 2015 at 20:39 — Reply

  Wij wonen buitenaf en moeten zo’n 5 kilometer fietsen om op school te komen. Mijn oudste gaat nu naar groep 7 en van haar verwacht ik nu dat ze iedere dag alleen op de fiets gaat om te oefenen voor het voortgezet onderwijs straks. Dan wordt het namelijk minimaal het dubbele iedere dag 😔.
  De jongste mag nog lekker een tijdje bij ons in de auto stappen, al heeft die er nu al over dat ze met grote zus op de fiets wil 😄 (zij zit nu in groep 2)

  • Marlieke (Author)
   19 augustus 2015 at 15:33 — Reply

   Volgens mij is het ook bij iedere leeftijd spannend! Ben benieuwd wanneer de jongste mee mag fietsen. Straks zit d’r zus natuurlijk niet meer op school.

 • Jen
  19 augustus 2015 at 06:06 — Reply

  wij wonen 1,5 km van school. De oudste twee fietsen vanaf groep vier met vriendinnetjes naar school. De jongste (5 jaar, groep 2) breng en haal ik met de fiets. Had wel moeite met het loslaten toen de oudsten zelf op de fiets heen gingen. Zo moeilijk dat loslaten, pffff.

  • Marlieke (Author)
   19 augustus 2015 at 15:31 — Reply

   Dat kan ik me voorstellen. Vooral op de fiets. Dragen ze een helm? Vast niet. De kinderen hier fietsen allemaal met helm, terwijl het niet verplicht is.

 • 19 augustus 2015 at 09:15 — Reply

  Mijn kleutertjes haalde en bracht ik ook wel. Wel bijzonder dat ze in Zwitserland daar zo makkelijk in zijn.

  • Marlieke (Author)
   19 augustus 2015 at 15:30 — Reply

   Heel makkelijk, maar het kan hier ook. Dat scheelt.

 • 17 oktober 2015 at 11:08 — Reply

  In 1975 liep ik altijd mee met de hond als mijn kinderen naar school gingen,en dat wel tot de zesde klas.Op de school van mijn jongste nu 26jaar ging ik werken,dus iedere dag samen naar school en weer naar huis toe.Ik vind het niet verantwoord kinderen onder de 10 jaar alleen naar school te laten gaan,en fietsend al helemaal niet.

Laat hier je reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: