zondagsrust in Zwitserland

De zondagsrust is in Zwitserland heilig

Toen we anderhalf jaar geleden te maken kregen met de zondagrust was dat wel even wennen. Geen supermarkt in de buurt open op zondag, dus moet je vooruit denken!  Wat heb  je nodig voor zondag? Als er niks open is, moet je zorgen dat je alles hebt om die zondag vooruit te kunnen. Hoe staat het met het wc papier? Heb je nog genoeg babyvoeding? Zijn er nog luiers en croissantjes voor de zondagochtend. Er ging een wereld voor mij open. De wereld van de zondagsrust.

Zondagsrust in Zwitserland

In Zwitserland kennen ze een zondag zoals wij dat in Nederland alleen nog maar van heel vroeger kennen. Geen 24 uurs economie hier. Bij lange na niet en op zondag is alles zelfs dicht. Op zondag doen we geen boodschappen. Op zondag maaien we het gras niet en op zondag maken we geen gebruik van de glasbak. De enige die geluid mogen maken zijn de kerken en koeien met hun klingelende bellen.

Ik ben de eerste die toegeeft dat ik het wel erg lastig vond in het begin. Wat ben je in Nederland verwend. Je kunt alles bestellen en dan heb je het nagenoeg de volgende dag in huis en wil je wat op zondag in de brievenbus krijgen, zelfs dat is geen probleem! Wat een luxe. Toch?

Inmiddels begin ik wel te wennen aan de zondagsrust. Ik vind het zelfs fijn dat ik op zondag geen enkele mogelijkheid heb om naar de supermarkt te gaan en volgens mij vind Floris het ook wel fijn dat hij op zondag geen gras mag maaien. Het grappige is dat vrienden ons steeds waarschuwen voor deze zondagsrust, zoals voor Goede Vrijdag. Want ook Goede Vrijdag is een echte zondag hier in het Zwitserse. Die Zondagsrust bevalt mij dus wel en het lijkt ook wel extra rust te geven omdat je niet iets hoeft. Klinkt dat gek? Het voelt in ieder geval wel gek!

Ook lopen ze in Zwitserland op heel veel vlakken wel tien jaar achter. Met de zondagsrust hebben ze wel iets te pakken dat in Nederland wel weer terug mag komen. Rust.

Zou de zondagsrust in Nederland weer terug moeten komen? Wat vind jij?

 

 

Filed under Ontdek Zwitserland
[prisna-google-website-translator]
%d bloggers liken dit: