Zo overleef je slapeloze nachten

Zo overleef je slapeloze nachten

X

Soms slapen kinderen gewoon niet ‘s nachts. Of dat komt omdat ze tandjes krijgen, ze door een ontwikkelingssprong gaan, je aan het uittesten zijn of gewoon wakker zijn zonder reden. Het feit blijft dat jij als moeder bij een wakker kleintje, vaak ook niet slaapt. Het erge is dat je ook niet iedere dag op de bank kunt hangen en onder een dekentje een filmpje kijken. Hoe overleef je deze slapeloze nachten? Inmiddels ben ik een expert in niet-slapen ‘s nachts, dus kan ik je vertellen hoe je dit soort fases overleefd.

Zo overleef je slapeloze nachten

 

1. Doe rustig aan

Maak niet te veel afspraken op een dag, wanneer je echt heel moe bent dan ben je toch niet veel waard. Op je werk is het natuurlijk anders. Daar moet je presteren en daar krijg je (als het goed is) ook weer energie van.

2. Gedeelde smart

Vertel aan iedereen die het maar horen wilt hoe verrot je nachten zijn. Gedeelde smart is halve smart, misschien bieden ze zelfs wel aan om even op te passen, zodat jij kan bijslapen!

3. Accepteer dat je dingen niet kunt

Wanneer ik amper 4 uur per nacht pak, dan red ik het gewoonweg niet om na een hele dag ook nog eens te sporten. De wil is er wel, maar mijn lijf is te moe. Gewoon te moe. Accepteren en dat sporten pak je snel weer op wanneer de nachten beter zijn.

4. Eet fruit

Heb je een dip? Voel je je enorm belabberd? Neem dan een flinke portie fruit, wedden dat je er dan weer bent!

5. Op tijd naar bed

Dit is een tip die ik vaker zelf zou moeten opvolgen. Echter, wanneer de kinderen naar bed zijn dan krijg ik 9 van de 10 keer weer energie van de rust in huis!

6. Middagdutjes

Heb je 1 kindje, dan moet je die dutjes zoveel mogelijk gebruiken om zelf ook aan je rust te komen. Zet NetFlix aan, pak een boek erbij, zet een filmpje aan of ga gewoon naar bed. Heb je er nog meer rondlopen, wanneer ze wat ouder zijn kun je ze voor de tv mikken en zelf plat op de bank!

7. Verwen jezelf

Chocola is mijn beste vriend. In combinatie met slecht slapen, kom ik wel weer kilo’s aan. Maar liever een gelukkige en gezellige moeder, dan een chagrijnig stuk vreten toch? Hoewel dat laatste ook wel regelmatig voorkomt (eerlijk is eerlijk)

8. Zet het gezin in

Als je slecht hebt geslapen en je moet ook nog opruimen of schoonmaken? Zorg dan dat je hulp krijgt. Bijvoorbeeld via Helpling. Floris slaapt overal doorheen ‘s nachts, dan kan hij overdag wel wat meer doen. Het is ook een goede stimulans om de andere kinderen ook wat meer te laten doen. Zoals Eva, ze kan best wel helpen met sommige dingen.

Nu lig ik na zo’n nacht echt niet de hele dag op de bank of leef op standje lui. Dipjes op een dag horen erbij, het is aan mij om deze zo goed mogelijk te doorstaan en dat doe ik zo!