Schokkend: verzwijgen van IVF behandeling uit angst voor nare opmerkingen

 “Maar hij is niet uit liefde geboren, dus dat verwende gedrag kan je hem niet kwalijk nemen.”

Al hoorde ik hem viavia, deze zin deed mij zelfs pijn. Mijn kinderen zijn niet via de medische weg geboren. Ik ken echter teveel mensen waarbij het krijgen van kinderen niet vanzelf ging. Ik ken genoeg mensen die maar wat dankbaar zijn voor het feit dat onder andere IVF tot de mogelijkheden behoort om dat gewenste kindje te krijgen.

En toch lijkt het hier in Zwitserland doodgezwegen te worden.

Geef ze eens ongelijk als men er zo over denkt. Dat men denkt dat het kindje waar je zoveel voor over hebt gehad zonder liefde is gemaakt of gecreëerd. Ik zou ook zwijgen. Al had ik al mijn spaargeld erdoorheen gejaagd, want er wordt niks vergoed hier. Al heb ik jarenlang verdriet gehad. Al waren mijn zorgen over mijn eitjes en zijn sperma nog zo groot. Met deze veronderstellingen zou ik mijn mond houden.

Toch moet het niet. Die drempel moet er niet zijn. Ik vond het vreselijk om te horen en te voelen dat iemand zo’n drempel over moest om het mij te vertellen dat haar kindjes via IVF geboren zijn. En dat ik het niet door mocht vertellen. Hoe sneu is het dat je iets wat zo’n wezenlijk onderdeel is geweest van je leven en je zoveel verdriet en vreugde heeft gegeven, moet verzwijgen. Laten we het dan ook maar niet over die Hollander hebben die met haar directheid het gewoon uit je getrokkken heeft. Het laat me niet los. Wat dat betreft zijn we in Nederland een stuk minder kortzichtig.

Filed under Baby's, Opvoeding
[prisna-google-website-translator]
%d bloggers liken dit: