Hoe warm is het bij jullie in huis?

Hoe warm is het bij jullie in huis?

Jeetje, wat is het koud buiten. Hier in Zwitserland is het dan vreselijk warm bij iedereen binnen. Laatst vroeg ik het na bij de Zwitsers op hoeveel graden de verwarming stond. Wat denk je: 24 graden. 24 graden!!! Alsof het allemaal oude dames zijn. Natuurlijk is het lekker behaaglijk, maar dan is het dus niet gek dat ik bij anderen al gauw in een t-shirtje loop.

Bij ons staat de verwarming maximaal op 21 graden, maar vaak staat hij niet eens aan. Ons huis is goed geïsoleerd en bij de eerste zonnestraal verwarmd hij het huis al. Het moet echt koud zijn of een dag zonder zon zijn, dat ik de verwarming dan ook echt aanzet. Anders doe ik ’s avonds gewoon een van mijn fleecedekens om me heen. Dan zit ik daar lekker behaaglijk op mijn stoel een blog te typen met een dekentje over me heen. Zoiets als nu eigenlijk 🙂

Het klinkt eigenlijk best armoedig he… Nou deed ik dat in Nederland eigenlijk ook al, dus ben niet anders gewend. Ik vind dat als het in huis te warm is, gewoon niet prettig wonen. Hier stoken we overigens heel ouderwets op olie, die men dan met een grote wagen thuis komt leveren. Alsof je je eigen tankstation bent en stinken dat dat doet! We hebben twee tanks van zo’n 1500 liter die dan gevuld moeten worden. Vorig jaar hebben we hem gevuld met 1500 liter, dit jaar moeten we hem helaas weer vullen. Kan je nagaan wat je zo verstookt in een jaar! Overigens nog altijd minder dan onze (oudere) buren die hun huis ook nog verwarmen met een houtkachel.

Besparen met een nieuwe CV ketel

In Nederland hadden we overigens gewoon een CV ketel. Toen we ons huis ruim 10 jaar geleden kochten (en inmiddels weer in de verkoop staat), besloten we direct om een nieuwe CV ketel te kopen. Een goede ketel zorgt ervoor dat je behaaglijk kunt wonen, zonder dat het je heel veel kost. Want wist je dat je met een nieuwe CV ketel een stuk meer bespaart op je stookkosten? Bij Holland warmte koop je bijvoorbeeld al een Remeha CV ketel voor €1190,00 en wanneer dat voor nu teveel geld is, dan kan je bij hen ook een CV-ketel huren. Vergeet je niet regelmatig je ketel te laten controleren? Ook dat bespaart je een hoop geld uiteindelijk, want daarmee worden kleine onregelmatigheden gezien en opgelost!

Vraag ik me nog even af: hoe warm is het bij jullie thuis?

Coverbeeld: Koude voeten door Shutterstock