Hoe het schoolleven in De Luizenmoeder compleet het tegenovergestelde is als het schoolleven in Zwitserland

Hoe het schoolleven in De Luizenmoeder compleet het tegenovergestelde is als het schoolleven in Zwitserland

X

Over de Luizenmoeder is al veel gezegd en geschreven. We vinden het allemaal hilarisch en heerlijk net over de grens van wat eigenlijk acceptabel is. En hoewel ik echt weet dat het ver overtrokken is, vind ik het bijzonder hoe verschillend de scholen in Nederland zijn t.o.v. scholen in Zwitserland. Ik heb zelf natuurlijk op een Nederlandse school gezeten, maar wel in het analoge tijdperk. Dus geen groeps-apps, geen digitale schoolborden etc. Vandaag dus hoe anders het er hier bij ons in Zwitserland, op een doodnormale dorpsschool, aan toe gaat.

De schoolpleinmoeders

Dat is denk ik wel het grootste verschil. Er zijn hier geen schoolpleinmoeders. Als moeders al hun kinderen brengen of halen van school, dan zitten ze in de auto te wachten. Over het algemeen gaan alle kinderen zonder ouders naar school. Vanaf de eerste klas van de kleuterschool worden de kinderen geacht om zelf naar school te lopen. Dus geen geroddel op het schoolplein, geen gestaar, geen bemoei, maar ook geen gezellig gesprek, een kop koffie dat daar weer uitvloeit, geen sociale contacten via school.

Gedag zeggen in de klas

Ik weet nog heel goed hoe ouders mee gingen in de kleuterklas en dat je dan je moeder moest uitzwaaien. Dat was in het begin toch helemaal niet leuk? Maar daar is niks aan verandert. De ouders brengen de kinderen dus nog steeds naar de klas, al zal dat wel niet op iedere school zo zijn. Omdat wij de kinderen niet naar school brengen, hoeven we ze ook niet uit te zwaaien in de klas. Overigens brengen we ze natuurlijk wel de eerste periode van de kleuterschool naar school en zwaai ik thuis totdat ik niet meer kan.

Het versieren van de school

In De Luizenmoeder wordt het versieren van de school gedaan door hulpouders. Bij ons op school doen de kinderen dat zelf. Creativiteit staat bij ons op school hoog in het vaandel. Ze knutselen in de les, maar ze hebben ook twee uur per week handenarbeid. Er zijn zelfs knutseldagen op school, waar de kinderen in groepjes (met andere klassen), knutselen voor de school. Eva heeft dingen geleerd en gemaakt die ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Verjaardagsprotocol

Natuurlijk had ik wel een beetje over de do’s en don’ts wat betreft verjaardagen gehoord. Nu delen ze hier in principe de uitnodigingen thuis uit, maar soms gaat er wel een uitnodiging mee naar school om daar uitgedeeld te worden. Geen probleem. Of je bent uitgenodigd of niet. Qua traktaties zijn ze hier wel relaxed, het mag gewoon zoet zijn. De kinderen vinden het prima als ze wat zoets krijgen en een spiesje fruit. Vergeet ook niet, de klassen op deze school zijn gevuld met ongeveer 12 tot 20 kinderen.

Ouderparticipatie

Misschien had je het al door? Ouders doen hier niet zoveel op school. Er zijn geen luizenmoeders, geen bibliotheekmama’s, geen groenmoeders, geen overblijfmama’s en ga zo maar door. We doen als moeder niet zoveel op school. Wat ook wel jammer is soms!

Nu zijn jullie weer een klein beetje op de hoogte hoe het er bij ons aan toe gaat en dankzij de Luizenmoeder ben ik een klein beetje op de hoogte hoe het er in Nederland aan toe gaat! Ik ben benieuwd welke nieuwe dingen ik nog meer tegenkom in De Luizenmoeder. Er gaat voor mij een hele nieuwe wereld open en stiekem bevalt mij de wereld waar ik nu in leef mij wel. 🙂