Tien bijzondere drinkgewoontes van de Zwitsers

Tien bijzondere drinkgewoontes van de Zwitsers

In Zwitserland drinken ze veel schnaps. Mijn god, echt overal waar je bent krijg je zo’n schnaps aangeboden. Het is natuurlijk onbeleefd om te weigeren, dus ik drink alles. Maar dat die Zwitsers nog meer rare drink-gewoontes hebben dat wist je vast nog niet.

Bijvoorbeeld:

 • Dat er op tafel altijd, maar dan ook altijd, een fles ‘Mineral’ staat
 • Appelsap wordt hier dan ook bijna altijd gemixt met Mineral, water met prik
 • Bier wordt hier ook gedronken, maar bijna net zo vaak gemixt met Citro (citroenspa) heet het een panache- of weer die Mineral
 • Vraag je om een biertje dan krijg je hoogst waarschijnlijk zo’n halve liter voor je neus. Een Spezi (speziale) of een Stange, zijn gewoon normale biertjes
 • Erg lekker is Flying Hirsch – Jägermeister met redbull
 • Kirsch is ook zo’n schnaps dat je vaak aangeboden krijgt, maar het hoort vooral bij de kaasfondue (dat laatste is lekker, die kirsch is zo smerig!)
 • Rivella, Rivella, Rivella… Nog nooit zoveel Rivella bij elkaar gezien. Eva vond het na twee glazen echt smerig en vroeg om gewoon water 🙂
 • Hugo: Een Hugo is een glas champagne gemixt met vlierbloesemsiroop (spa henriette schijnt ook goed te zijn), een stukje limoen en blaadjes munt. Je kunt het ook voorgemixt kopen, hoef je er alleen nog limoen en munt bij te doen. Dit vind ik wel lekker!
 • Wist je dat je hier als je Cola Light besteld, je alleen maar Zero krijgt? Geen probleem natuurlijk.
 • Een bergamot is ook zo’n (alcoholvrij)drankje dat ze hier drinken. Het heeft nogal een aparte smaak (de smaak van de vrucht Bergamot – soort citroen). Ik vond het niet zo lekker, maar dat vind ik van citroenspa ook
 • Overigens zat ik afgelopen dinsdagochtend al om tien uur naar onderstaand glas prosecco (met een stukje sinaasappel) te loeren. Mij hoor je niet klagen!

 

drankje

Er valt nog veel meer te ontdekken

Wij zijn hier natuurlijk pas een half jaar. Een beetje navraag op het forum van Nederlanders in Zwitserland doet me vermoeden dat ik de komende tijd nog veel meer ga leren op ‘drank’gebied! Hoewel er natuurlijk heel veel verschillende gebruiken zijn per gebied, wij wonen overigens in het Rheintal, heb ik toch de meeste proberen op te schrijven 🙂 .

Zo hoorde ik dat hier ook nog vaak Absinth gedronken wordt en Pflaumenschnapps in de koffie gegoten wordt. Waarschijnlijk ga ik ook nog wel Suze (alcohol gemaakt van kuiden en smaakt naar zoethout) drinken. Eva heeft al kennisgemaakt met de warme punch in de winter (vond ze pas aan het eind van de winter lekker, zij heeft gewoon liever koude ranja). Saucer, de wijn die nog geen wijn is… schijnt lekker te wezen. Apérol spritz hoort er natuurlijk ook bij. Thee met schnaps, jawel. Om verder in het gemixte te blijven, wat dacht je van gespritzte witte wijn, Johannisberg (geen idee wat dat is) met citro, Campari met sinaasappelsap of mineral, Appenzeller met mineral. Daarbij heb je ook een keur aan koffie-varianten waar je uit kunt kiezen (gelukkig is hier koffie, gewoon koffie). Een ander rijtje met drankjes die ik aangeleverd kreeg: Grüne Frosch: groene vodka met heet water, Röteli (Graubünden) met slagroom, Cynar (Artischocken-Likör) met ijsblokje en water/o-saft, Appenzeller (kruidenlikeur naar geheimrecept met koffie en slagroom heet dat daar Kuhfladen), Enzian, niet te drinken maar zeer goed voor de spijsvertering en dan zijn er nog die andere snapssoorten waarvan quitenschnaps misschien het meest Zwitsers is. Een Schale moet je hier kennen en vergeet niet het breed assortiment zwitserse wijnen niet. En wijn valt ook te mixen! Een Waggis is witte wijn met tonic. Een Orgasmus is een Wodka shot met malibu en koffieroom. En als laatste een Temperiertes bier is een tapbier met een buisje gevuld met heet water, ín het bier gehangen.

Zoals je leest, er is nog genoeg te ontdekken!

Prost, Zum Wohl!

Ken jij nog andere gewoontes? Heb ik het ergens nog mis. Let me know!