8 x zoete aardappel

Zoete muffins, romige soep, frietjes of pizza? En dan ook nog goed voor je? Dan moet het wel gemaakt zijn van zoete aardappel! Gezonder bakken, poffen, binden, stoven dus! Ik deel mijn favoriete recepten met je.

De zoete aardappel (of bataat) is geen aardappel. Het is een zetmeelhoudende knol met veel gezonde eigenschappen: glutenvrij, vol voedingsvezels en vitamines en het bevat veel complexe koolhydraten. Je zou er zelfs van afvallen! Extra informatie lees je in het complete artikel op Gezondetips.nl

Tip: kook, stoom of pof altijd meer aardappel dan je nodig hebt. Het restant kun je gebruiken als basis voor in een salade, een smoothie, als pizzabodem, voor zoete muffins of hartige taart. Dat scheelt weer tijd!

Pizza? Pizza? Ja echt pizza van zoete aardappel!

pizzaEen gezonde pizza, hoe lekker is dat? De basis is van aardappel de topping een combi van hüttenkäse, sla, parmaham en kleine tomaatjes. Ik vind deze echt goddelijk!

Pittige frietjes uit de oven

frietjes
Zoete aardappel is wat flauw, maar niet met de de kruidenmix Thai Red Curry van Jonnie Boer. Ik schil de aardappel, snijd ´m in frietjes en stop alles in een plastic druk-en-sluit zakje met een scheut olie en een theelepel (of meer) kruidenmix. Even husselen en dan zo op een bakplaat met bakpapier. Een half uurtje in de oven op 180 graden zou voldoende moeten zijn. Lekker met zure mayo en ook superlekker met biefstuk, zoals in dit recept van fransescakookt.nl.

Als ontbijt met havermout

ontbijt
Een echt zondagochtend ontbijtje. Ik hou van havermout en zo helemaal. Meng blokjes (gare) aardappel en een banaan en doe dit in een ovenschaal. In een pannetje verwarm je kokosolie met 50 gram havermout, pitten en zaden naar keuze en een flinke lepel honing. Dit schep je in de ovenschaal en zet je 20 minuten in de oven op 180 graden. Het originele recept bevat meer suiker, vandaar dat ik er mijn eigen draai aan heb gegeven.

Zoete aardappelmuffins

muffinZoete aardappel over? Maak muffins! Geloof me, het beslag is al zo lekker en wacht maar tot het warm uit de oven komt! Komt vast door de zoete banaan, appelmoes en rozijnen.

Salade

salade
In een salade komt de aardappel ook zo goed tot zijn recht! Met geroosterde groenten en een yoghurtdressing of met pittige rucola. Het past eigenlijk overal wel bij.

Als bindmiddel van de soep

soepVoor een smaakvolle soep, met de textuur van erwtensoep, combineer je zoete aardappel met broccoli. Mega gezond, low budget en hartstikke easy. Wel heeft de soep een beetje pit nodig: een theelepel hete harissa doet wonderen.

Gepoft in eigen schil

gepoftPoffen is zo makkelijk: even insmeren met olie en kruiden, gaatjes prikken, wikkelen in de aluminiumfolie en de oven in. Of op de BBQ natuurlijk. En dan die dampende aardappel vullen met een fris mengseltje. Yum!
gepoft2
Of je haalt het vruchtvlees eruit en vult de aardappel met een mengsel van feta, koriander en limoen en zet de halve aardappels nog even terug in de oven.

In stukjes in de folie

bbqEen rood uitje, beetjes citroensap, een takje rozemarijn, een klontje echte boter. Leg de aardappel met de smaakmakers in de folie op het rooster en voila, een heerlijk BBQ-bijgerecht!

Natuurlijk kun je er nog veel meer met zoete aardappel en er zijn recepten in overvloed. Probeer ook eens deze zachte koekjes , heerlijke taart of vullende smoothie!

 

Filed under De leukste acht, Eten en drinken, Gezondheid, Inspiratie, tips & trucs
Tagged ,
[prisna-google-website-translator]
%d bloggers liken dit: