Zwitsers eten het liefste alles van eigen bodem en uit eigen land

Zwitsers eten het liefste alles van eigen bodem en uit eigen land

Nu we hier anderhalf jaar wonen ben ik aardig gesetteld, gewend aan het leven, de taal en de gewoontes. En toch vallen mij hier dingen op waar wij Nederlanders toch makkelijker over denken. Of misschien alleen ik. Wie weet denk jij ook wel zoals de Zwitsers.

Seizoensgroente en seizoensfruit

Natuurlijk is niet alle groente en fruit het hele jaar door voorhanden. Maar ik vind het toch soms wel lekker om aardbeien uit Spanje te kopen, gewoon omdat het weer eens een  andere smaak is. Ik vind het ook heerlijk om de kinderen een ananas te geven. Natuurlijk betaal je er wat meer voor, maar de hele winter appels en peren eten vind ik ook niet zo uitdagend.

De Zwitsers hier niet. Die zijn een kei in seizoensgroente en -fruit eten. Zij eten knollen in de winter en bleekselderij in de zomer. Aardbeien in het juiste seizoen en mandarijnen rond Sinterklaas. Groente of fruit dat uit het buitenland komt? Liever niet. Net als vlees, hebben ze ook hun groente en fruit het liefste uit de Zwitserse grond en dan natuurlijk het liefste uit hun eigen moestuintje.

Toen ik vorige week vertelde dat ze van die lekkere aardbeien hadden bij de winkel, keken ze mij een voor een aan alsof ze water zagen branden. Aardbeien in de winter? ‘Ja, lekker joh!’ Nee, werd er met een stellig gezicht gezegd. Wij eten alleen seizoensgroente en -fruit. Ze sprak het zo stellig en de anderen keken zo instemmend, dat ik niet eens ertegenin durfde te gaan.

Van eigen bodem en uit eigen land

Dat zijn Zwitsers. Ze hebben het liefste alles van eigen bodem en uit eigen land – behalve tulpen, die mogen uit Nederland komen. Vlees dat je hier in de supermarkt koopt, komt van Zwitsers rundvlees of Zwitserse varkens en dat staat er dan ook met grote koeienletters op. Eigenlijk zie je amper vlees dat uit het buitenland geïmporteerd is. En geef ze eens ongelijk. Want net als met groente en fruit, het is ook echt veel lekkerder als het van eigen bodem komt.

Eet jij ook weleens groente of fruit buiten het seizoen, gewoon omdat het lekker is?

Filed under Ontdek Zwitserland
Tagged
%d bloggers liken dit: