Zo eenvoudig reageert een kind op ongeschminkte Pieten

6 november 2015

Zo eenvoudig reageert een kind op ongeschminkte Pieten

6 november 2015

Als volgende week de Sinterklaasgekte losbarst, dan kan je maar beter je verhaal klaar hebben. Gekleurde pieten, witte pieten, zwarte pieten? Waar komen die allemaal vandaan? Waarom heeft die witte (ongeschminkte) Piet wel Zwarte Pieten kleren aan? Een verhaal dat je dan ook maar moet staven aan wat er op school wordt verteld en wat het Sinterklaasjournaal weer meldt. Het is lastig om als ouder alles bij te houden. Maar moet dat wel? Ik vroeg het me vandaag af.

Zo reageert Eva op de nieuwe ongeschminkte Pieten van Nickelodeon

Ik liet Eva een foto van de nieuwe Pieten van Nickelodeon zien. Vind je haar reactie gek? Ik niet. Je ziet duidelijk dat het haar eigenlijk geen moer uitmaakt, want het zijn pieten. Al zijn ze dan niet allemaal zwart. Eentje heeft er zelfs dezelfde bruine kleur als ik.

Je ziet wel dat ik er teveel mee bezig ben. Ik vraag zelfs ‘Waarom zijn ze niet zwart’? Dat zijn dus duidelijk geen vragen die je aan je kind moet stellen. Kinderen maken hun eigen verhaal wel. Kinderen zijn flexibel en zoals je ziet, amper bezig met kleur. Ze zien gewoon hun Piet!

Waarom zijn de Pieten niet zwart?

Natuurlijk heb ik mijn verhaal wel klaar. Pieten worden zwart door het roetsjen door de schoorsteen. Veel huizen hebben geen schoorsteen meer en dus zijn niet alle pieten zwart. En de pieten die blauw zijn? Die hebben teveel blauwe bessen gegeten (net zoals Sjakie en de chocoladefabriek). Ik ben benieuwd of ik mijn verhaal moet vertellen aan Eva of dat ze het gewoon accepteert, zoals ze het fantastisch vond dat Opa Piet vorig jaar ook Sinterklaas werd.

Wat denk jij? Maken we het onszelf en de kinderen te moeilijk?

coverfoto NICKELODEON

 

Marlieke

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

All posts

14 Comments

 • Nathalie 6 november 2015 at 14:53

  Grote mensen maken het altijd moeilijk… Jammer dat jaren van traditie weg moet 🙁

  • Marlieke 6 november 2015 at 17:48

   Ik vind het zonde, gelukkig blijkt het dus dat de kinderen (in ieder geval mijn kind!) er geen moeite mee hebben.

 • eigenwijsje2014 6 november 2015 at 14:59

  Ja wij maken het te moeilijk.
  Maar dat is jaren geleden gebeurd.. Mijn buurjongen speelde altijd Piet en die herkende ik niet doordat hij geschminkt was…
  De Pieten die nu gewoon hun eigen huidskleur houden die zullen herkend worden door hun kinderen of door een buurmeisje of een neefje of… En dat maakt het wellicht lastiger…

  • Marlieke 6 november 2015 at 17:47

   Inderdaad ongeschminkte pieten halen de magie weg… Ik ben trouwens helemaal voor zwarte pieten, maar als ouders moet je wel mee met de media. Helaas. Gelukkig is het voor de kinderen niet erg.

 • Linda 6 november 2015 at 15:44

  Leuk gedaan! Maar je hebt helemaal gelijk, jaren geleden toen ik nog bij de scouting zat vierden we sinterklaas. Viel een piet van de bank af, pruik af. Wij echt naar elkaar kijken van ‘hoe lossen we dit op’ roept een bijdehand kind dat zwarte piet een pruik draagt omdat ze zich schaamt voor haar rode haar. Klaar!

  Ps. Ik zou even kijken naar de titel van je youtube filmpjes 😉

  • Marlieke 6 november 2015 at 17:46

   Ahhh Apple kent geen pieten blijkbaar, maar maakt overal Pieren van. Thanks! Heb het aangepast!

   En jeetje wat een verhaal. Degene die niet meer in Sinterklaas geloven maken het moeilijker da dat het is.

 • MOMMYLOVESPINK (@dutchmompreneur) 7 november 2015 at 06:21

  Mijn dochter heeft ze het liefst in alle kleuren. Ongeschminkt vind ik weer raar. En het feit dat ze gisteren zei dat ik niet zwarte Piet mag zeggen want is een scheldwoord?

  • Marlieke 7 november 2015 at 06:37

   Ik vind dat best wel schokkend eigenlijk. Als dat nu al begint… Waar heeft ze dat vandaan vraag je je af.

 • Rochella 7 november 2015 at 12:44

  De traditie gaat niet weg. Ik snap niet dat men dat niet inziet. Het feest is nog steeds hetzelfde de goedheiligman komt met pieten en levert kadootjes. Hou toch eens op met dat duimendraaien. Een piet heeft geen kleur nodig om dezelfde doelstellingen uit te voeren. En deze is een kind blij maken!

 • Elisabeth 7 november 2015 at 14:59

  Heel mooi om te zien, leuk dat je het zo gefilmd hebt! Ik heb hem meteen gedeeld op Facebook 😀

 • Ilse 7 november 2015 at 17:12

  Wat een heerlijke reactie!

 • Nathalie 7 november 2015 at 20:25

  Leuk het filmpje van Eva!

  Persoonlijk vind ik het jammer al die ophef… als eerste blijf ik een voorstander van een zwarte of bruine piet, een andere kleur maak ik ze ook niet, dan zoeken ze maar iemand anders 😉

  Kinderen kijken er heel ander na, onze kinderen weten vanaf het begin dat het gemaakt is. Ze weten dat het een sprookje is en dat het dus gemaakt is. Daardoor is de magie overigens niet weg, ze vinden het nog altijd even mooi.

 • Joop 13 november 2015 at 18:00

  Het sinterklaasfeest is hierdoor geheel verpest. Gewoon belachelijk witte pieten omdat een handje vol personen zich gekwetst voelen.

 • […] vond ik deze blog en filmpje van Marlieke enorm inspirerend. Zij laat zien dat het voor kinderen helemaal niets uitmaakt, het zijn de […]

 • Laat hier je reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Dit ben ik

  Dit ben ik

  Marlieke

  Leuk dat je op Lovethat.nl komt neuzen! Ik ben Marlieke en woon met mijn man en twee meiden in Zwitserland. Op Lovethat lees je meer over mijn leven en over dat wat mij interesseert, inspireert en motiveert!

  Liefs Marlieke

  Mis nooit meer een artikel!

  Voeg je bij 4.036 andere abonnees

  Volg ons op Facebook

  Follow

  Laatste berichten

  ×