Wat is Guggenmusik?

23 januari 2017

Wat is Guggenmusik?

23 januari 2017

Carnaval komt er weer aan. Over een maand zitten we weer midden in het feestgedruis. Omdat ik in Brabant ben opgegroeid, heb ik veel carnaval gevierd – vroeger toen ik nog jong en vrijgezel was. Sinds ik samen met Floris ben, die niet van carnaval houdt, is het feestgevoel een stuk gezakt. Ik ging nog weleens naar een optocht, maar meer niet.

Nu dat we in Zwitserland wonen is Carnaval toch wel weer terug een beetje in mijn leven. Al vieren ze het hier wel een beetje anders dan in Nederland. Ze hebben hier namelijk geen fanfare’s die voor de muzikale ondersteuning zorgen, nee hier hebben ze Guggenmusik die écht voor sfeer zorgen!

Guggenmusik

Guggenmusik laat zich het beste omschrijven als feestelijke, redelijk valse fanfare-muziek. In plaats van dat bij de fanfare alles in een lijn helemaal gevormd en netjes bij elkaar marcheert, maken ze bij de Guggenmusikverenigingen er een waar feestje van. Geen strakke pakjes maar de mooiste verkleedkleding en geschminkt. Het verkleden en schminken is een groot onderdeel van de Guggenmusik. Een ander groot onderdeel is de show eromheen. De meeste groepen proberen waar het kan, het publiek mee te nemen in hun muziek. Daarbij gaat de muziek ook wat verder dan de typische fanfare muziek. Er zit een swing in, je kan niet stil blijven staan. Het zijn over het algemeen ook grote groepen, dus het komt ook echt over.

Deze diashow vereist JavaScript.

Afgelopen weekend begon het aftellen naar Fastnacht ook bij ons in het dorp. De Guggenmusik vereniging uit ons dorp, Bazzaschüttler, zette op zaterdagavond het dorp op zijn kop en trapte af bij de discotheek, 50 meter van ons vandaan. Wij gingen er uiteraard een kijkje nemen en ze speelden zelfs mijn favoriete nummer!

Om een beter idee te krijgen, hierbij een filmpje van vorig jaar (niet van mij)

Foto Fanfare via Shutterstock, overige foto’s zijn van mezelf

Marlieke

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

All posts

No Comments

Laat hier je reactie achter

Dit ben ik

Dit ben ik

Marlieke

Leuk dat je op Lovethat.nl komt neuzen! Ik ben Marlieke en woon met mijn man en twee meiden in Zwitserland. Op Lovethat lees je meer over mijn leven en over dat wat mij interesseert, inspireert en motiveert!

Liefs Marlieke

Mis nooit meer een artikel!

Voeg je bij 2.719 andere abonnees

Volg ons op Facebook

Follow

Laatste berichten

×