Een goed voorbeeld hebben mijn kinderen helemaal niet als het om niet snoepen gaat. Ik hou namelijk van chocola, chips, koekjes en ga zo maar door. Het meeste gesnoep doe ik echter ‘s avonds als de kinderen slapen, veel mogen ze er daarom niet van mee krijgen. Wat schetste echter mijn verbazing? Eva snoept achter mijn rug hele chocoladerepen op!

Vond ik daar ineens lege verpakkingen

Het begon vorige week. Elke ochtend sprong Eva opgewerkt uit bed om vervolgens te vragen of ze naar boven mocht om te kleuren. Wanneer ik dan boven was, zat ze altijd heerlijk te kleuren in de speelkamer. Ik zocht er niks achter, totdat ik zaterdagochtend Liza ineens uit de speelkamer met een stukje chocola zag komen. Naast Eva stond een leuk blauw bakje gevuld met netjes gebroken stukjes chocola. Ik was verbaasd en zei Eva dat ze dit niet meer mocht doen. Ik heb niet verder gevraagd en dacht eigenlijk dat een eenmalige stoute actie was.

Dat was het niet. Want nadat ze nog wat andere dingen stout deed die dag, moest ze me helpen met opruimen en schoonmaken. Wat een kleine draak en wat heb ik soms weinig zin om boos te worden. Dan maar zo. Met dat opruimen zag ik ineens 3 lege verpakkingen van de chocola liggen in de speelkamer. Wooh! Die durft!

Eva wond er geen doekjes om. Ze vertelde eerlijk dat ze iedere ochtend een chocoladereep pakte en deze opsnoepte voordat ik uit bed kwam. Dat verklaarde natuurlijk een hele hoop.

Ik moet Floris mijn verontschuldigingen aanbieden, ik gaf hem namelijk de schuld dat de chocola steeds op was.

Hoe straf je hier nou voor?

Ik moest ineens mijn moederschapskills aan gaan spreken. Waar zitten die toch verstopt? Wat voor straf geef je voor het stiekem pakken van 3 chocoladerepen en het opeten daarvan?

Uiteindelijk besloot ik het straffen ook met snoep te doen. Eva krijgt twee dagen geen snoepjes en mag de hele week geen zoetigheid op brood. Ik denk dat ze het daarna wel heeft begrepen. Niet vreselijk streng, maar wel (denk ik) effectief.

Wat zou jij hebben gedaan in mijn plaats? Ben ik te soft, te streng?

You May Also Like

12 comments

Reply

Dat is inderdaad even schrikken, ik denk dat je het heel goed hebt opgelost. De consequentie (geen zoet en snoep) staat in direct verband met het gedrag dat je niet wil zien. Vind het niet streng maar ook zeker niet soft.

Marlieke
Reply

Dat dacht ik ook. Inmiddels staat het snoep natuurlijk ook niet meer op kinderhoogte!

Reply

Volgens mij een heel passende straf bij de daad. Ik zou hetzelfde hebben gedaan en goed uitleggen waarom het niet mag.

Marlieke
Reply

Dat weet ze nu. Of ze het niet nog eens doet, dat weet ik alleen niet. Voorlopig in ieder geval niet.

Reply

Ik denk een passende actie. Snoep heeft ze immers al op. Nu alleen consequent volhouden, die vind ik het lastigst

Marlieke
Reply

Het gaat eigenlijk nog goed! Wonderlijk, ze vraagt niet eens om snoep 🙂

Reply

Zijn ze zelf misschien wel consequenter dan wij. En geschrokken ook waarschijnlijk

Reply

Een goede straf, vind het absoluut niet te streng. Ook hier hebben we afspraken m.b.t snoep, anders loopt het de spuigaten uit.

Marlieke
Reply

Je moet wel als ouder en dan voel ik me zo oud ☺️

Reply

Ik mis een beetje conversatie met je kindje, maar misschien heb je dat hier niet gewoon neergetypt 🙂 En ik vind het echt super dat ze het zo eerlijk verteld, dat mag zeker ook gezegd worden!

Marlieke
Reply

Ik heb wel met haar gepraat hoor 😉 En gelukkig is ze nog echt heel eerlijk, uiteindelijk dan!

Reply

Ik zou denk ik eerst in de lach schieten… en me mede schuldig voelen… omdat ook ik wel eens stiekem snoep (al zijn het geen hele repen chocolade). Maar denk dat je het goed hebt opgelost inderdaad… denk dat ik ook moet zoiets op de proppen zou zijn gekomen!

Laat hier je reactie achter