Ook al heb ik het van huis uit nooit gevierd, in ons eerste jaar in Zwitserland werd het me duidelijk dat ik eigenijk niet om – 6 januari – Drie Koningen heen kan. Drie Koningen is hier een belangrijke familieaangelegenheid. Wie mag vandaag de Koning zijn en heeft het vandaag voor het zeggen?

Afgelopen woensdag was het Drie Koningen. De kerstboom die van Floris pas weg mocht na drie koningen was al weg. De drie koningen waren immers zondag al langs de deur geweest met liedjes en spreuken. Bekijk hier het filmpje.  Ons huis werd zelfs gezegend, ik betaalde wat rappen en kreeg een mooie sticker op de deur. Aangezien ik de kerstboom wel zat was, was dat het eerste dat ik deed maandag. Tot zover mijn beleving van Drie Koningen.

Tradities hoog in het vaandel, zo ook Drie Koningen

Ik vergat echter dat ik een meisje op de kleuterschool heb. Een kleuterschool waar de tradities hoog gehouden worden en waar afgelopen woensdag een brood werd uitgedeeld. Waar klasgenoot Franco de koning was (hij had de boon o.i.d. in zijn brood) en waardoor ik ’s middags de opmerking kreeg: ‘Ik wil ook een keer de koning zijn!’. De eerste keer dat ze dat zei, heb ik het naast me neer gelegd. Ik was helemaal niet bezig met die drie koningen. Totdat we ’s middags de buren uit huis zagen lopen en die kinderen allebei een kroon op hadden.

Gemiste kans Lieke! Dat bedoelde Eva. Hevig teleurgesteld liep ze naast me. “Waarom hebben zij allebei een kroon op? Ik wil ook een kroon.” Ik heb haar gezegd dat ik dit feest niet ken vanuit Nederland en dat ik het daarom ben vergeten.

Volgend jaar wil ik het echter niet vergeten. Ik wil namelijk met het hele gezin aan tafel zitten en dat brood eten. Waarbij het spannend is wie de boon (of speelgoedje) in het brood heeft en dus de koning mag zijn die dag of de dag erop. Het lijkt me super om deze dag ook met ons gezin te vieren, ook al zijn we niet gelovig. 

drie koningen zwitserland

 

 

Show CommentsClose Comments

4 Comments

 • joyfromjoyce
  Posted 8 januari 2016 at 08:48 0Likes

  Och nu je het zegt! Door de ijsvrij ook helemaal niet meer aandacht. Normaal viert Aron dit op school.

 • Vlijtig Liesje
  Posted 8 januari 2016 at 09:03 0Likes

  Het lijkt me een leuke traditie! Nu vergeet je het vast niet meer.

 • Sabine
  Posted 8 januari 2016 at 16:26 0Likes

  Leuk dat er zoveel aan gedaan wordt! Hier is Drie Koningen een officiële vrije dag, maar voor het gemak gewoon even verplaatst naar aankomende maandag. Zodat iedereen een lang weekend heeft… hahaha

 • Marijke
  Posted 9 januari 2016 at 13:51 0Likes

  Leuk dat het zo gevierd wordt. Wij deden dat vroeger wel in de kerk. Maar verder eigenlijk nooit bij stil gestaan.

Laat hier je reactie achter