Kerst met zijn viertjes in Zwitserland

25 december 2014

Kerst met zijn viertjes in Zwitserland

25 december 2014

Vandaag vieren we kerst met zijn viertjes. Geen gehaast ’s ochtends om schoon gewassen bij ouders aan te komen. Geen stress om kleren die niet passen, in de was zitten of schoenen die gepoetst moeten worden. Geen ovenhapjes die klaargemaakt moeten worden, geen rolletjes met ham of cervelaat, geen gevulde champignons, paprika of tomaat. It’s just the four of us met een beetje Zwitserse traditie, zoals het Christkind!

Het Christkind is geen kerstkind

We kennen de kerstman, we houden van Sinterklaas, maar wie is dat Christkind? Het Christkind is een engel met goudblonde lokken. Hier wordt er gezegd dat het Christkind op kerstavond komt om de kerstboom op te tuigen en er cadeautjes onder te leggen. Het is net zo’n leugen als Sinterklaas bij ons en de kinderen geloven er net zo heilig in. De buren hadden dus ook nog geen kerstboom in huis. Daar wachten ze mee tot kerstavond of de avond voordat ze kerst vieren – dat kan dus ook de 23e zijn. De cadeautjes openen ze met hun eigen gezin en ze vieren het ook nog met de rest van de familie. De peetmoeder en -vader (Gotti en Götti) zijn hierin erg belangrijk. Gotti en Götti zijn sowieso erg belangrijk in Zwitserland. Het zijn de rechterhanden van de ouders en de suikeroom en -tantes van de kids. De peetouders kopen met kerst en verjaardag (enorme) cadeaus voor hun petekinderen en die kids maken dan ook weer een mooi cadeau voor hun Gotti en Götti.

Hoe ziet onze dag eruit?

Hoewel we Eva echt duidelijk hebben proberen te maken dat Sinterklaas, de kerstman en nu dan ook het Christkind een afspraak hebben gemaakt over cadeautjes, zit ze toch al helemaal in de traditie hier. We kunnen het daardoor ook niet over onze hart verkrijgen om niks onder de boom te leggen. En eerlijk is eerlijk, met Sinterklaas hebben we ook niet echt uitgepakt dit jaar. Met de gym heeft ze een engel gekregen en die hangt op in haar kamertje. Dat engeltje is het Christkind en daar fluistert ze tegen wat ze allemaal wel niet wil krijgen (dat had de juf van de gym gezegd dat het zo moet). We hebben afgesproken dat ze allebei 1 ding krijgen waar ze echt heel blij mee zullen zijn en ik heb nog wat kleine cadeautjes liggen. Verder gaan we vooral gezellige dingen doen de komende dagen en hopelijk nog in huis aan de slag. Volgende week krijgen we logees!

Ik wens jullie hele fijne, gezellige feestdagen!

IMG_0865
Op de foto: het Playmobil Christkind

Marlieke

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

All posts

1 Comment

 • Linda 25 december 2014 at 15:34

  Wat een bijzondere traditie, leuk dat jullie er toch wel iets meedoen.

 • Laat hier je reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Dit ben ik

  Dit ben ik

  Marlieke

  Leuk dat je op Lovethat.nl komt neuzen! Ik ben Marlieke en woon met mijn man en twee meiden in Zwitserland. Op Lovethat lees je meer over mijn leven en over dat wat mij interesseert, inspireert en motiveert!

  Liefs Marlieke

  Mis nooit meer een artikel!

  Voeg je bij 4.039 andere abonnees

  Volg ons op Facebook

  Follow

  Laatste berichten

  ×