Je kind het beste geven, dat wil jij toch ook?

Weet je nog, toen je je kindje voor het eerst vast had? Weet je nog wat voor plannen je had met hem. Dat je hem groot wenste op de best mogelijke manier. Dat je voor hem zou zorgen, zou waken, alles opzij zou zetten om de beste moeder op aarde te zijn voor hem (of haar).

Bij de geboorte van Eva ging er een wereld voor me open. Ik kreeg niet alleen een baby, maar leerde ook nieuwe termen als meconium, hydrofiele doeken, sudocreme, kruiken en ga zo maar door. En dan mijn borsten. Ze zwollen op tot meloenen en een kind dat er aan moest lurken. Mijn borsten deden hun best en Eva ook, maar ze waren geen combinatie. Al het geoefen en gelurk ten spijt, maar na een week ellende koos ik voor mezelf. Ik koos ervoor om een rustige mama te zijn, tevreden en zonder stress of mijn kleintje wel voldoende te eten kreeg. Er kwam al genoeg op me af! Ik ging Eva de fles geven. Een gelukkige moeder dat zou ik zijn.

Een gelukkige moeder was ik. En hoe, maar toch. Daar knaagt dan toch de onzekerheid. Zelf hoefde ik me niet zo vaak te verdedigen, maar oh wat heb ik me vaak aangesproken gevoeld op het feit dat ik niet ‘mijn kind het beste van het beste’ zou geven.

Maar ik gaf haar toch zeker het beste? Ik gaf haar een moeder die geen stress had, maar een moeder die zich volledig op haar kon concentreren en daardoor gelukkig was. Ik gaf haar liefde. Ik gaf haar moederliefde. En juist dat, dát zit hem echt niet in de melk die je je kindje geeft.

Moederliefde zit hem niet in de melk die je je kindje geeft

Deze zin is mijn motivatie geworden om trots te zijn op de beslissing die ik toen heb genomen, maar ook naar andere moeders toe. Zoveel moeders die zich schamen dat ze moesten stoppen met borstvoeding geven. Moeders die zich steeds maar weer moeten verantwoorden waarom ze flesvoeding geven. Zoveel moeders die zich zo naar hebben gevoeld (en misschien steeds maar weer voelen) omdat borstvoeding geven niet lukte. Zoveel moeders die het allerbeste voor hun kindje willen en dat ‘allerbeste’ afleggen aan borstvoeding geven. Liefde, dat is het allerbeste mensen.

Ik zeg niet dat je geen borstvoeding moet geven. Doe het vooral, het is supergoed voor je kleintje.  Dit is dan ook geen blog voor of tegen borstvoeding. Nee, dit is een blog voor al die moeders die zich hier onzeker over voelen. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Bij Liza deed ik overigens weer een dappere poging om borstvoeding te geven. Ik kolfde zelfs (met veel tegenzin) en had melk in overvloed. Toch besloot ik na een week te stoppen met borstvoeding en koos ik wederom om een leuke, gezellige, lieve mama zonder stress te zijn maar nu voor mijn beide kindjes. Mijn borsten en mijn kindjes zijn duidelijk geen match. Gelukkig is de rest dat wel!

Mijn kinderen groeien op melk uit een pakje en bloeien door liefde.

Mijn liefde.

Moederliefde.

 

Volg de vele reacties ook via twitter:


en via Instagram:

Filed under Baby's, Persoonlijk, Zwanger
Tagged , , ,
%d bloggers liken dit: