Interactieve voorleesapp ‘Noa’s Sterren’ is een regelrechte aanrader

12 mei 2014

Interactieve voorleesapp ‘Noa’s Sterren’ is een regelrechte aanrader

12 mei 2014

Afgelopen weekend kreeg ik een code om de app Noa’s Sterren eens te ontdekken. Deze app is onlangs bekroond met de Media Ukkie Award en mag zich dus de beste app van Nederland noemen. Razend nieuwsgierig naar de app, besloten we op Moederdag de avond nog even te verlengen met het ontdekken van deze app. Met iPad de dag afsluiten, dat was even bijzonder voor Eva. We nestelden ons op haar bedje en lieten het verhaal over ons heen komen.
Noa-winnaar-blog-131800_640x315
Een rustige stem neemt je mee naar het klungelige elfje Ida die alle sterren uit de lucht stoot. Noa vindt deze sterren en samen met het elfje zetten ze de sterren weer terug aan de hemel. De tekeningen zijn mooi ingetogen, niet schreeuwend, en het leuke is dat ze ook interactief zijn. Gelijk bij de tweede bladzijde maakte Eva al muziek met de sterren en de maan. Van kleine animaties (bewegende bloemen) tot ‘verplichte’ animaties om verder te kunnen lezen. Dat maakte dat Eva ín het verhaal zat en ook snapte waar het over ging.
screen568x568 (1)

De app duurt zolang als je het zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om het verhaal te laten voorlezen en zelf op de pagina meer te ontdekken. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon alleen naar het verhaal te luisteren. Ik vond het erg gek om niet zelf voor te lezen, maar ook daar is een oplossing voor. Je zet de stem gewoon uit. Aan het einde van het verhaal worden de kinderen aangespoord om iets mét het verhaal te doen. Een mooie sterrenslinger knutselen bijvoorbeeld. Goed idee! Hupsakee. Zo gaat de iPad of Iphone weer fijn aan de kant.

screen568x568Weet je, ik vond het verhaal echt mooi. Magisch bijna. Ik denk dat dat vooral komt omdat je ‘zelf’ de sterren moet zoeken en mag terugzetten, de sterren een geluidje hebben en echt twinkelen. Kortom, ik snap dat deze app de Media Ukkie Award heeft gewonnen. Dit ís de toekomst van kinderapps en ik hoop dat Hanneke van der Meer nog veel meer van dit soort mooie apps gaat ontwikkelen.

Noa ook als prentenboek via kickstarter.com

Hoe leuk een digitaal interactief boek ook is, de makers van de verhaaltjes van Noa (Noa en Kapoen & Noa’s sterren zijn beiden in de app-store te downloaden) willen Noa ook graag op papier zien. In een echt prentenboek zal Noa op een andere manier, maar zeker ook wel erg tof, ook goed tot haar recht komen. Het verhaal en het boekje zelf zijn al af, er is alleen financiering voor nodig. Voor slechts € 10,00 kan je meedoen via kickstarter.com en krijg je zelf een exemplaar van het prentenboek toegestuurd. Leuk toch?

Marlieke

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

All posts

2 Comments

 • Esther 12 mei 2014 at 06:56

  Wat een ontzettend leuke app! Mooie prenten zo te zien en ook interessant voor kindjes dat de app interactief is en kindjes stimuleert daarna creatief aan de slag te gaan. Dat maakt het gebruik van de ipad iets minder erg inderdaad. Ik ga eens in de app store kijken!

 • […] als Noa’s sterren is dit een interactieve app. Kinderen kunnen aan de hand van het verhaal, mét het verhaal meedoen. […]

 • Laat hier je reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Dit ben ik

  Dit ben ik

  Marlieke

  Leuk dat je op Lovethat.nl komt neuzen! Ik ben Marlieke en woon met mijn man en twee meiden in Zwitserland. Op Lovethat lees je meer over mijn leven en over dat wat mij interesseert, inspireert en motiveert!

  Liefs Marlieke

  Mis nooit meer een artikel!

  Voeg je bij 4.042 andere abonnees

  Volg ons op Facebook

  Follow

  Laatste berichten

  ×