Die Zwarte Piet-discussie…

16 september 2014

Die Zwarte Piet-discussie…

16 september 2014

Vol verbazing heb ik het afgelopen jaar geluisterd, gekeken en me enorm geïrriteerd aan de hele Zwarte Piet-discussie. Zwarte Piet is in mijn ogen iemand die door schoorsteen gaat en daardoor gewoon altijd zo zwart als roet is. Zo gaat toch ook het liedje? “Ook al ben ik zo zwart als roet, ik meen het toch goed?” Natuurlijk snap ik dat mensen zich hieraan storen, maar wat dan? Een heel kinderfeest veranderen? Wat een onzin. En juist dat gaat nu gebeuren.

En weet je wat nou het gekke is? Ik vind het nu helemaal niet erg meer. De nieuwe generatie groeit gewoon op met andere en verbeterde liedjes en het ‘zwarte piet verhaal’ verdwijnt eindelijk naar de achtergrond. Sinterklaas wordt weer een leuk feest, zonder politieke discussies en mediagezeik. Het wordt tijd dat we ons weer concentreren op het leuke aspect van Sinterklaas en dus roep ik iedere moeder op om de nieuwe sintliedjes te gaan leren. Wist je trouwens dat er in deze liedjes ook niet meer gesproken wordt over stoute kinderen, de roe en kaatsenballen? En zo zijn er nog veel meer positieve veranderingen. Lees zelf maar!

 • Je download de nieuwe teksten hier en oefenen maar!!!!
Een klein deel van de aangepaste liedjes.
Een klein deel van de aangepaste liedjes.

Maak jij je druk om ons Sintfeest of accepteer je de veranderingen voor de toekomst?

Marlieke

Marlieke is moeder van Eva en Liza. Ze is in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland en houdt je op Lovethat op de hoogte van haar leven daar. Als moeder, als vrouw, als zelfstandig ondernemer en vooral als zichzelf.

All posts

11 Comments

 • pinkitnl 16 september 2014 at 07:07

  Ik vind het een heel gedoe en discussie volgens mij zijn er op dit moment wel andere belangrijker dingen in het land en de wereld x

  • Marlieke 16 september 2014 at 07:40

   Eens!!! Laten we gewoon pepernoten eten en cadeautjes shoppen voor 5 december en ons bezighouden met echte belangrijke zaken.

 • mamazonder 16 september 2014 at 07:10

  Ik ben het helemaal met je eens! En de liedjes waren ook wel aan een opfrisbeurtje toe. Hopelijk komt er ook een update van Jip en Janneke. Ben er dol op maar ook dat wordt een beetje ouderwets soms…

  • Marlieke 16 september 2014 at 07:41

   Nou idd! Jip en Janneke is ook echt niet meer van deze tijd!

 • Joyce 16 september 2014 at 08:41

  Tja, ik heb er online nog nooit iets over gezegd en geschreven (je hebt de primeur!!!), maar ik kan me er totaal niet druk om maken. Zo lang we nog steeds met zijn allen het Sinterklaasfeest kunnen vieren, ben ik tevreden. Want ik vind het een van de leukste feesten die er is! Dus als het dan nodig is om nieuwe teksten te leren en die aan de kinderen mee te geven, dan is dat maar zo.

  • Marlieke 16 september 2014 at 16:15

   Yeeey! Ik heb er ook lang over getwijfeld of en wat en hoe. Maar toch omdat die nieuwe liedjes gewoon verfrissend zijn en we dat ook wel mogen zeggen, toch geschreven. Over mijn frustratie had ik nog wel kunnen uitweiden, maar daar is love that niet voor 🙂

 • Huisvlijt 16 september 2014 at 10:28

  Wat een gedoe die Zwarte Pieten discussie. Ik ben benieuwd wat er hierna volgt… Want dan zullen mensen wel weer iets anders hebben waarover ze vallen. Misschien dat Sinterklaas beledigend is voor senioren of zo.

  • Marlieke 16 september 2014 at 16:16

   Aan de andere kant; sinterklaas als hippe dertiger?

 • Nicole 16 september 2014 at 13:32

  Kijk als het gaat om de liedjes verfrissen ben ik helemaal voor!
  Maar je kunt bijvoorbeeld van fisherprice niet eens meer een sint en piet kopen van little people omdat zwarte piet beledigend zou zijn. Dat blijf ik grote onzin vinden en echt heel erg jammer.. Vraag me dan ook af hoe dit jaar Sinterklaas wordt gevierd in het land…. de eerste keer voor Fay, ik hoop een leuke eerste keer!

  • Marlieke 16 september 2014 at 16:18

   Dat vind ik ook wel stom hoor en ik ben blij dat we de originele pietjes nog hebben 😉 Aan de andere kant wordt nu aan alle kanten een lijn getrokken en dat vind ik ook wel best. De maatschappij verandert en we moeten dus maar mee veranderen. Ik hoop dat Fay gewoon een hele leuke sinterklaas tegemoet gaat met misschien een wat minder zwarte Piet, maar met nog net zoveel cadeautjes!

 • Mama van Vesper 17 september 2014 at 21:14

  ik vind het echt een overbodige discussie!

 • Laat hier je reactie achter

  Dit ben ik

  Dit ben ik

  Marlieke

  Leuk dat je op Lovethat.nl komt neuzen! Ik ben Marlieke en woon met mijn man en twee meiden in Zwitserland. Op Lovethat lees je meer over mijn leven en over dat wat mij interesseert, inspireert en motiveert!

  Liefs Marlieke

  Mis nooit meer een artikel!

  Voeg je bij 2.719 andere abonnees

  Volg ons op Facebook

  Follow

  Laatste berichten

  ×